Dyrk og spis Spinat

Betty og Michael have 7,

Vi har hørt flere som har sagt, at nu om stunder dyrker man
ikke så mange grøntsager i sin kolonihave som man gjorde det tidligere, og det
er sikkert rigtigt.

Men der er mange gode grunde til at det kan betale sig at
dyrke spinat.

For det første smager den godt som rå, i salatskålen.
Dernæst som tilberedt og serveret som varm mad. Spinaten er efter sigende
utrolig sund, og så er den utrolig nem at dyrke.

Det er den såkaldte babyspinat som man bruger.

Man sår spinaten fra midten af april, og gør det ca. hver
8-9 dag. De store planter er der ikke noget at bruge til, medmindre man vil
plukke blade og høste frø.

Jeg plejer at lave en rille i 1½ hakkejerns bredde og ca. 1½
meter lang, ca. 1 cm. dyb. Her bred sår man spinaten, dækker den til, vander og
venter. Den vokser rimelig hurtig, og snart kan man høste den første portion
frisk spinat. Der er faktisk penge at spare, i la den stund, at babyspinat ikke
er den billigste grøntsag at købe.

Her kommer 2 opskrifter, en af de dyre samt en af de
billige. Opskrifterne er beregnet til 2 personer.

Røget laks med flødestuvet spinat og pocheret æg:

En stor røre skål med spinat, skylles omhyggeligt!

¼ l. piskefløde,

2 skiver landbrød

smør

ca. 200 – 300 gram røget laks,

2 æg

salt, peber, paprika og lidt eddike

en tsk. Honning

Start med at smørriste brødet på en pande, kom lidt smør på
ad gangen således at brødet får en sprød skorpe.

Herefter svitses spinaten i smør på den samme pande, det er
vigtigt at spinaten dampes helt tør, således at der ikke er mere vand til
stede. Der drysses med salt og peber og herefter hældes fløden på, som får lov
at koge ind og blive cremet tilsæt honningen og smag til med salt og peber.

Sideløbende står der en gryde og koger, der er ca. 1½ liter
vand med salt og en et ar skefulde eddike. Æggene slås ud direkte i vandet og
foldes straks med en ske, efter 1½ minut fiskes æggene op med en hulske. Lad
dem dryppe godt af.

Anret brødet på en tallerken læg den røgede laks på, hælde
spinaten over og til sidst det pocherede æg, som drysses med paprika —
Velbekomme!

Börek – en Tyrkisk ret: (Billig mad, især hvis
grøntsagerne er af egen avl)

1 æg

Mel

Mælk

Fløde

Lidt olie

Et par håndfulde spinat

Et lille bundt persille

Et løg

En stilk fransk estragon

Salt og peber

Græsk eller Tyrkisk yogurt 10%

Der skal laves 4 pandekager. Ægget piskes og heri røres så
meget mel at det ikke klumper, der hældes mælk i således at der kan laves 4
pandekager. Dejen må gerne være tynd. Man kan evt. bruge 4 færdiglavede usødede
pandekager.

Løget og de friske grøntsager hakkes fint og kommes i en
skål, der tilsættes lidt salt og peber samt lidt fløde – det hele røres godt
sammen.

Af lidt mel og lidt vand laves en gang melklister.

På halvdelen af pandekagen, fordeles grøntsags blandingen,
med en teske fordeles der lidt klister på pandekagens kant, hvorefter denne
foldes, og lægges på en et ark bagepapir på en ovn rist.

Der kan ligge 4 pandekager (halvmåner) på en almindelig ovn
rist.

Risten placeres midt i en forvarmet ovn på 200 grader,( 175
grader med varmluft )og der bages i 18-20 minutter, pandekagerne skal være
lysebrune og sprøde.

Serveres varme med kold yogurt som tilbehør – Velbekomme. Det var lige
en kød fri middag.